A hagyományos magyar konyha fő jellemzői az
alábbiak:
a
sertészsír vagy étkezési olaj, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttes
használata
a
sertéshús és sertészsír domináns alkalmazása (az utóbbi helyett ma inkább
étolaj)
a
tej, túró, de különösen a tejföl nagymértékű felhasználása
sajátos ételkészítési módok (pörköltalap készítés, pirítva párolás,
rántással sűrítés)
pácok és sajátos fűszerezési eljárások
magas szénhidráttartalmú köretek és főzelékek fogyasztása
Jellegzetes ételek:
bográcsgulyás
töltött káposzta
pörkölt (sertés-, marha-, csirke-, birka-)
halászlé
paprikás (csirke-, borjú-)
lecsó
disznótoros (hurka, kolbász, toroskáposzta)
túrós csusza
kocsonya
pacalpörkölt
Újházy-tyúkhúsleves
Jókai-bableves (csülökkel, kolbásszal,
csipetkével)
paprikás krumpli
babgulyás
székelykáposzta
Italok:
bor és pálinka
pl. Tokaji Aszú, Egri Bikavér; Zsindelyes Pálinka; Fütyülős Pálinka
Görög konyha:
Nemzeti ételük a Magyarországon is jól ismert
gyros (γύρος: jírosz / gyros[10]), mely pitába töltött bárányhús zöldségekkel,
de létezik csirkés változata is. További ismert görög ételek a muszaka, a
pasticio, a szuvlaki, a bifteki, a szudzukaki, a kokkinisto, a kritharaki,
illetve a gigantes plaki. Elterjedt saláta a tzatziki szósz, amely joghurtból,
uborkából, fokhagymából és olajjal készül. Gyakori reggeli étek a mézes
joghurt.
A görögök, tengeri nép lévén rengeteg halat és
tengeri állatot esznek. Elterjedt a szőlőecetben áztatott aszalt olivabogyó, a
fehér kecske-, juh- és tehéntejből készített sajt, a feta. Ez utóbbi az alapja
a világszerte görög salátaként ismert vegyeszöldség-salátának, amelyet ők csak
parasztsalátaként ismernek. Füstölt kecske, sonka gyakran kerül az asztalra.
Legelterjedtebb a bor fogyasztása, amelyből
leghíresebb a gyantával készített fehérbor, illetve a telt, vörös, mazsolabor. Emellett
világhírre tett szert az ouzo ( úzo) nevű ánizsos párlat, a borpárlatból és
fehérborból készült Metaxa, valamint a cippuró, egy ánizsízű törkölypárlat.
Olasz konyha:
Az olasz konyha az egyik legismertebb és legnépszerűbb szerte a világon. Az ételek a mediterrán nyarakat, a napfényt és a jó kedvet idézik fel, bizonyára ezért is olyan népes az olasz ízek kedvelőinek. A fogások elkészítése nem kíván bonyolult konyhatechnikai ismereteket, nincs szükség különleges alapanyagokra - nélkülözhetetlen viszont az olívaolaj, a durva tengeri só, a fekete bors, a bazsalikom, a rozmaring és a parmezán sajt -, mégis mennyei aromák születnek. Az olasz finomságokkal mindig biztos a siker. Emellett nagyon változatos az ízvilága. A pizza, és a spagetti mellett megkóstolhatjuk a makarónisalátát, a sajtos brokkolit, és a szicíliai narancsdesszertet is. Híres desszertjük a tiramisu és a csokoládé mousse.